SOMOGY VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

A betörések, rongálások elkerülése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait!

A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó ház, lakás vagy nyaraló nagy csábítást jelent a tolvajok, betörők számára. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat, és aktív védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét.

A biztonság háromszöge

 

A segítséget, a megoldást ne várjuk kizárólag a hatóságoktól vagy másoktól, a közállapotok rendezését csak törvényekkel, rendeletekkel, rendőri jelenléttel nem lehet megoldani. Elsősorban a gondolkodásmódon kell változtatni. Ez még egyáltalán nem kerül pénzbe. A hatékony védekezés első foka ugyanis mindig az, hogy tudatára ébredjünk annak, hogy mi is bármikor károsultakká válhatunk, kialakuljanak önvédelmi reflexeink.

 

Magánszférája, lakása védelmében az első lépést a tulajdonosnak kell megtenni, ebben elsősorban saját magára számíthat, erről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni. Neki kell eldönteni - természetesen a védendő értékek nagysága alapján -, hogy mekkora összeget tud szánni vagyona biztonságára, mennyi az elfogadható és mennyi a megfelelő biztonság.

A betörések, rongálások elkerülése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait!

 

A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az előbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak időszakosan. A vagyonvédelmet ennek megfelelően kell megszervezni. A kétfajta épület védelmi jellegében sok közös elem található.

 

 • Tartsa rendben ingatlanát, a sűrű bokrokat és az épülethez közeli fákat ritkítsa meg, vágja vissza, hogy a betörőnek ne nyújtson fedezéket, és ne alkalmazhassa mászó eszköznek. Létráját is tartsa zárható helyen!

 • Értékesebbés könnyen mozgatható műszaki és egyéb használati tárgyait ne hagyja ott a hosszabb időre felügyelet nélkül maradó ingatlanban! Az ott maradókról készítsen értékleltárt és fényképet, jegyezze fel azonosítóikat!

 • Az egyedi azonosítóval nem rendelkező berendezéseket, tárgyakat jelölje meg (pl: UV filc, bármilyen más nehezen eltávolítható jel- vagy jelsor), majd ezt jegyezze fel az értékleltárba, és lehetőség szerint fotózza le!

 • A nyílászárókon alkalmazzon megfelelő minőségűmechanikai berendezéseket! Zárak, redőnyök, betörésvédelmi fóliák, rácsok felszerelésével, jó eséllyel megakadályozható a behatolás! A pincéről, padlásfeljáróról, melléképületekről, sőt a villanyóra szekrényről se feledkezzen el! A mechanikai eszközök tényleges feladata, hogy minél hosszabb ideig kinn tartsa a betörőt!

  • Biztonságosabbá teheti ingatlanát, ha a mechanikai védelem kialakításán túl elektronikai védelmi eszközöket is alkalmaz. Szereltessen fel riasztóberendezést, valamint térfigyelő kamerákat! Tovább fokozhatja a biztonságot, amennyiben diszpécser-, ill. „vonulószolgálattal” rendelkező vagyonvédelmi cégre bízza ingatlanja védelmét.

  • A kockázat minimálisra történő csökkentése érdekében kössön biztosítást!

   

   

  Amennyiben mégis betörtek Önhöz, NE változtassa meg a helyszínt, hanem azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!


 

 

 

 

 

 


 

SOMOGY VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

 

Tanácsok az online piactereken, hirdetési oldalakon történő vásárlásokhoz

mai modern világban, ha vásárolni akarunk, ki sem kell mozdulnunk lakásunkból - csak számítógép vagy telefon és internetelérés szükséges hozzá -, szinte mindent megvehtünk online is. Kényelmes, gyors és viszonylag egyszerű, azonban ezt a bűnözők is felfedezték, ezért nem veszélytelen. Hogy milyen veszélyek fenyegetik a gyanútlan vásárlót, az egyik

egnagyobb hazai online piactér biztonságos vásárlásra vonatkozó intelmein keresztül mutatjuk be.

Adathalászat

Az egyik legrégebbi és legjellemzőbb támadási módszer az adathalászat (data phishing). Ebben az esetben különböző kommunikációs csatornákon keresztül rosszindulatú hivatkozásokat vagy mellékleteket küld a címzettnek a támadó, próbálják kicsalni akár bankkártya, akár személyazonosító igazolványunk adatait.

Amire érdemes figyelned:

 • ezeket az üzenetek, oldalakat nehéz megkülönböztetni a hivatalos oldalaktól, mivel gyakran használnak céges logókat és a vállalatról összegyűjtött grafikus elemeket. Az adathalász üzenetekben található rosszindulatú hivatkozásokat általában úgy tervezik meg, mintha a hamisított szervezet weboldal címére irányítanák a felhasználót, így legyünk nagyon figyelmesek;

 • az üzenetek nyelvezet furcsa, rossz magyarsággal íródott, nehezen érthető;

 • a nagyon gyors fizetésre/eladásra akarnak rávenni és nem hajlandóak személyes találkozóra;

 • amennyiben olyan felületre szeretnének irányítani, ahol bankkártyád adatait, biztonsági kódját, esetleg egyenleged kell megadnod, semmiképp ne tedd azt meg;

 • csak ismert bank biztonságos oldalát használd fizetésre és amennyiben lehetséges, minden vásárlásnál kiegészítve a kétlépcsős azonosítással (biztonsági kód megerősítés);

 • Háztól-Házig szolgáltatás igénybe vételekor, a megrendelésekhez kapcsolódó rendszerüzeneteket a regisztrált email címedre küldik meg, illetve ebben az esetben a vásárló közvetlenül a futárnál fizet a termékért.

 

A Jófogás semmilyen az oldalunkon keresztüli szállítási módnál nem kéri el előre a bankkártya adatokat, így amennyiben erre hivatkozva kéri el adataid a másik fél, ne add azokat meg, szakítsd meg vele a kapcsolatot.

Biztonságos eladás

Óvakodj minden olyan megkereséstől, melyek arra próbálnak rávenni, hogy külföldre küldj pénzt vagy terméket. Az ilyen kéréseket jobb, ha figyelmen kívül hagyod.

Veszély fenyeget, ha:

 • rossz angolsággal/magyarsággal megírt levelet kapsz;

 • olyan sablonlevelet kapsz, melyben szerepel a „termék” vagy „elem” (pl.: goods, the item) kifejezés, de nem határozzák meg pontosan a hirdetésben szereplő terméket;

 • a levélben több pénzt ajánlanak a termékekért, mint amennyit kérsz;

 • hamis fizetési igazolást küld, ami úgy néz ki, mintha átutalta volna a pénzt a számládra;

 • az üzenetváltást a jófogás.hu rendszerén kívül akarják folytatni és ehhez e-mail címet is megadnak.

 

Mit tehetsz, hogy megvédd magad?

 

Az ilyen típusú levelek arra próbálnak rávenni, hogy pénzt vagy termékeket küldj külföldre. NE VEGYÉL RÉSZT ilyen tranzakciókban, mert általában csalásról van szó.

 

Visszaélés SMS-en keresztül

Ha a terméked után SMS-ben érdeklődnek rossz magyarsággal, légy körültekintő!

Azonnal szakítsd meg az érdeklődővel a kapcsolatot, ha…

 • az sms-ek szövegében szerepel egy e-mail cím, ahol felveheted a kapcsolatot az érdeklődővel,

 • a megadott e-mail címen felkeresed az érdeklődőt, de egy másik e-mail címről érkezik a válasz, rossz magyarsággal,

 • az eredeti árnál többet ígér az érdeklődő, legtöbbször postaköltségre hivatkozva,

 • az érdeklődő a termék postázását külföldi országba kéri,

  • Paypal-on keresztül bonyolítja le a fizetést, de előfordul, hogy visszautalást kér egy másik Western Union számlára,

  • hamis Paypal igazolást küld a fizetésről.

   

  A biztonságos vásárlás alapelvei:

 • Minden esetben kerüld az előre utalást!

 • Csak akkor fizess, ha meggyőződtél arról, hogy azt a terméket kapod, ami a hirdetésben is szerepelt!

 • Fizetés előtt mindig ellenőrizd a termék állapotát, működőképességét!

 • Kérd el a megvásárolni kívánt termék eredeti számláját, és az eladóval készítsetek egy írásos nyugtát a vásárlásról!

 • Ha márkás terméket vásárolsz, célszerű egy arra alkalmas boltban ellenőrizni a termék valódiságát!

 • Csak úgy postázz csereterméket, ha az eladóval minden ezzel kapcsolatos részletet megbeszéltetek!

 • Mindig nyilvános helyen találkozz az eladóval különösen akkor, ha nagyobb összeget fizetsz a termékért!

Forrás:jofogas.hu

 

További hasznos információk találhatók az alábbi internetes felületeken:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag

https://nki.gov.hu/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/szorolapok/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/

https://kiberpajzs.hu/

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hirek-aktualitasok/ne-valjon-szamitogepes-csalas-aldozatava

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Adathalaszat/kviz

 

NE ADJON ESÉLYT A BŰNÖZÖKNEK!

Legyen óvatos!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

 

 

 


 


A Marcali Járási Hivatal nevében ezúton tájékoztatom Önt, hogy Kameráné Salekovics Margit települési ügysegéd nyugállományba vonulása miatt 2023. május 1. napjától a járás illetékességi területéhez tartozó településeken a települési ügysegéd ügyfélfogadása ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

 

További ügyintézésre a Marcali Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztályán, 8700 Marcali, Petőfi u. 14. sz. alatt van lehetőség az alábbi időpontokban:

    Hétfő: 8:00 - 12:00 és 13:00 - 16:00

    Kedd: 8:00 - 12:00

    Szerda: 8:00 - 12:00 és 13:00 - 16:00

    Csütörtök: nincs ügyfélfogadás

    Péntek: 8:00 - 12:00

 

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

 


 


 

Tisztelt Böhönyei Lakosok !

 

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv.  hatályos rendelkezései értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdése értelmében a jegyző engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

 • a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvíz készlet igénybevétele, érintése nélkül, és 500m³/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

 • épülettel, vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és a magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja,

 • nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Amennyiben a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint területileg illetékes vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárás.

Házi ivóvízigény: A polgár bejelentett lakóhelyeként nyilvántartott, épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon a magánszemély részéről emberi fogyasztás céljából a személyes szükségletek kielégítéséhez szükséges, saját célú ivóvízműből biztosított, nem gazdasági célú vízigény.

Gazdasági célú vízigénynek minősül minden, a háztartási igénytől eltérő, azt meghaladó vízigény. A gazdasági cél nem azonos fogalom a mezőgazdasági céllal.

A gazdasági célú vízigénybe bele tartozhat a locsolás, állattartás is, amennyiben ezzel az engedélyes nem saját háztartási igény elégít ki, tehát gazdasági haszonra tesz szert.

Jegyző által kiadott engedélyek:

 • Létesítési engedély: A jegyzői engedélyezés körébe tartozó újonnan létesítendő kutak engedélyezése.

 • Fennmaradási engedély: Vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vagy attól eltérően megvalósított kutak esetében.

 • Üzemeltetési engedély: Azokra a kutakra, amelyek a jogszabályok értelmében korábban jogszerűen létesültek engedély nélkül. Újonnan létesülő kutak üzembe helyezéséhez.

 • Megszüntetési engedély: Használaton kívüli ásott vagy fúrt kút megszüntetése iránti kérelem esetén.

Engedélyt kell kérni:

 • Minden újonnan létesítésre kerülő jegyzői engedélyezés körébe tartozó kútra.

 • Minden 1992. február 15. után létesített ásott vagy fúrt kút engedélyköteles, amennyiben nem rendelkezik létesítési engedéllyel, a fennmaradási engedélyt pótlólag kell megkérni.
  Az 1992. február 15. előtt létesült kutak esetében:

 • arra az ásott kútra, amely a jogszabályok értelmében (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) jogszerűen létesült engedély nélkül üzemeltetési engedélyt kell kérni,

 • arra az ásott kútra, amelyre létesítésének időpontjában a jogszabályok értelmében (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) engedélyt kellett volna kérni, fennmaradási engedélyt kell kérni,

 • minden fúrt kútra üzemeltetési engedélyt kell kérni.

 

A kutak üzemeltetéséhez és fennmaradásához vízjogi engedéllyel kapcsolatos kérelem benyújtásakor csatolni kell:

 • fényképfelvételt a kútról és környezetéről;

  Amennyiben fúrt kúttal rendelkezik, a kérelmet szakember segítségével kell kitölteni, melyet a kút tulajdonosának, és a szakembernek is alá kell írnia, bélyegzővel ellátnia.
  A 2020. január 1. napját követően indult eljárások során, bármely képesítéssel rendelkező kútfúró szakember aláírhatja, függetlenül attól, hogy mely szakember végezte korábban a kútfúrást.

  Ásott vagy vert kút esetében szakember bevonására nincs szükség, viszont az ingatlantulajdonosnak ezeket a típusú kutakat is be kell jelenteniük a kérelemnyomtatvány kitöltésével és saját kezű aláírásával.

  Az eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól.

  Ügyintézési határidő

  A vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás ügyintézési határideje (teljes eljárásban) 60 nap. Az eljárás a kérelemnek az eljáró hatósághoz történő megérkezését követő napon indul. Az ügyintézési határidő az eljárás megindulásának napján kezdődik.

  A kérelem letölthető www.bohonye.hu oldalról, igényelhető a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben.

  • ivóvízcélú felhasználás esetén a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet szerinti vízminőség-vizsgálat eredményét igazoló dokumentum;

  • a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII.23.) KvVM rendelet 13. §-ban leírtak szerinti, a képesítést igazoló okirat másolatát.

 

Letölthető kérelmek:

Kút létesítési engedély kérelem Word (doc) formátum

Kút létesítési engedély kérelem PDF formátum

 

Kút megszüntetési engedéyl kérelem Word (doc) formátum

Kút megszüntetési engedéyl kérelem PDF formátum

 

 Kút üzemeltetési és fennmaradási engedély kérelem Word (doc) formátum

Kút üzemeltetési és fennmaradási engedély kérelem PDF formátum

 

 


 

Tájékoztató
a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről


Ezúton tájékoztatjuk, hogy az adózók 2023. év január 1-jétől a helyi iparűzési adó devizában
történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.
rendelet) alapján a helyi iparűzési adót euró vagy amerikai dollár devizanemben is
megfizethetik.

 

Tájékoztató a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről ( letölthető PDF formátumban)

 


 

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-
testületének 10/2017 (VIII.24.)
önkormányzati rendelete


A közművelődésről
2018-08-28-tól

 

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés b) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § ( 1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.
J.Általá11os rendelkezések

1.     § A rendelet célja, hogy Böhönye község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Böhönye Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási fonnáit, finanszírozásának fom1áját és mértékét.
2.     § Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Böhönye község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.
3.     § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. § Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:
a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
b.) a település és a vonzáskörzete tern1észeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,
c.) a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének segítése,
d.) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése,
e.) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, f.) együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,
g.) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,
h.) civil közösségek működésének ösztönzése, segítése, mely cél érdekében a civil szervezetek térítésmentesen használhatják az önkonnányzat kulturális intézményét,
i.) a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,
j.) az ifjúság számára közösségi színtér kialakítása,
k.) a turista inforn1ációs szolgálat beépítése a község kulturális életébe,
1.) bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba,
m.) tanulási, képzési, szakköri és csoport foglalkozások szervezése.
5. § Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:
a.) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok és nyelvtanfolyamok szervezése, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztése a közösségi művelődés különböző formáin keresztül, továbbá biztosítja az egész életre kiterjedő tanulás fel tételeit.
b.) a község környezeti, szellemi, művészeti é11ékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c.) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
d.) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, mely során biztosítja az amatőr alkotó- és előadó- művészeti tevékenység feltételeit.
e.) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,
f.) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
g.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
h.) az „európai lét" kulturális vetületének megvalósítása,
i.) az önkormányzat fenntartásában működő közgyűjteményi intézmények közművelődési tevékenységének támogatása
6. § Az önkormányzat a 4-5. §-ban meghatározott kiemelt célok, feladatok megvalósítása érdekében
a.) éves költségvetésében támogatási keretet határoz meg,
b.) támogatja a helyi székhelyű alapítványokat, közalapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit külön rendeletében megállapított feltételek alapján,
c.) támogatja a községi nagyrendezvények, fesztiválok megrendezését.


3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


7. § (l) Az önkonnányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színtereket biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

(2)     A község közművelődési életét a Böhönye község kulturális és közéleti tevékenységének éves programjában foglaltak szerint szervezi.
(3)    Közművelődési tevékenységet lát el egyéb feladatai mellett az önkormányzat fenntaitásában működő Községi Könyvtár és Művelődési Ház, mely a 8719 Böhönye, Fő u. 47. szám alatt az önkormányzati tulajdonú 753/2 hrsz-ú ingatlanon található.

(4)    A Községi Könyvtár és Művelődési Ház telephelyeként működik az önkormányzati
fenntartású „Civilek Háza" elnevezésü épület, mely 8719. Böhönye, Fő u. 28. szám alatt, Böhönye 3. hrsz-ú ingatlanon található, Az épületben van egy legalább 15 főből álló csoport befogadására, leültetésére és egyidejű foglalkoztatására alkalmas oktató és foglalkoztató tér.
(5)    Böhönye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-
testület) az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév
közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves községi rendezvénynaptárt.

 

4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal
kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a polgármester és a képviselő-testület gyakorolja.

 

5 .A közművelődési feladatellátás finanszírozása

9. § (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2)    E rendelet 3-4. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mé11ékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.
(3)    A közművelődési közösségek, egyesület, szervezetek előzetes igénylés alapján
használhatják a közösségi színtereket.
(4)    A közművelődési helyszín és alapellátás biztosításán túl a finanszírozás módja elsősorban feladatfinanszírozás, amely pályázati keretek között zajlik külön önkonnányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, és a feladatok ellátásához szükséges részbeni vagy teljes
támogatás pályázati úton nyerhető el.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba

(2) Hatályát veszti a közművelődésről szóló Böhönye Község Önkormányzat 5/2002.(V .13.) önkonnányzati rendelet.

 

A rendelet elérhetősége a Nemzeti Jogszabálytárban ( kattintható link ):

 

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-
testületének 10/2017 (VIII.24.)
önkormányzati rendelete

 

             • A Nemzeti Jogszabálytár mindenki számára térítésmentesen igénybe vehetőjogszabálykereső szolgáltatás.
A Nemzeti Jogszabálytár tartalomszolgáltatója és a szolgáltatás üzemeltetője a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft.
© A Nemzeti Jogszabálytárban elérhető szövegek tekintetében a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft. minden jogot fenntart!
vl .0.6

 

 


 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÁS EBÖSSZEÍRÁSRÓL

 

Tisztelt Ebtartók!

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban Átv.) 42/B. §. (1) bekezdése alapján Böhönye Község Önkormányzata az ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel, a település közigazgatási területén tartott ebek vonatkozásában

 

2021. május 5. és 2021. június 4. napja között

ebösszeírást végez.

 

Az Átv. 42/B. § (5) bekezdése alapján az eb tulajdonosa és tartója az eb összeírásakor köteles a törvényben előírt adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

 

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik.

 

Az ebösszeírás során az ebtartóknak ebenként, egy „Eb összeíró adatlapot” (továbbiakban: adatlap) kell kitöltenie, és azt a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal címére (8719. Böhönye Fő utca 26.) kitöltve, aláírva vagy a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címre beszkennelve vissza kell juttatni.

Az adatlapok minden háztartásba megküldésre kerülnek, illetve folyamatosan beszerezhetők a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalnál (8719. Böhönye Fő utca 26.) vagy letölthetőek a település honlapjáról.

 

ADATLAP LETÖLTÉSE

 

Az eb összeíró adatlap leadási, illetve megérkezési határideje: 2021. június 4. napja.

A microchippel ellátott és az állatorvosnál korábban bejelentett, a központi nyilvántartásban, valamint a helyi nyilvántartásban szereplő ebeket is be kell jelenteni.

Az ebtulajdonosok a bejelentést követően kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat (pl.: szaporulat, eb elvesztése, elhullása, más tulajdonoshoz kerülése) bejelenteni.

 

Aki adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Korm. rendelet 3. melléklet d) pontja alapján ebenként 30.000.-Ft állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető.

 

Felhívom az ebtulajdonosok figyelmét, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet 17/B. §. (10) bekezdése alapján, a négy hónaposnál idősebb ebek csak microchippel megjelölve tarthatóak. Ezen előírás megsértése esetén az ebtartó minimálisan 45.000 Ft állatvédelmi bírsággal sújtandó.

Böhönye, 2021. május 4.

Tisztelettel:

Bors András

jegyző

 

 TÁJÉKOZTATÓ

 

Az ingyenes nyári szünidei gyermekétkeztetésről

 

Tisztelt Szülők!

 

A 2021. évi nyári szünidei gyermekétkeztetéssel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

 

A Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 21/C. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.”

A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést a fent leírt rászorulók részérea nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon, az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon köteles megszervezni, és biztosítani, amennyiben azt a szülő, vagy törvényes képviselő kéri.

 

Tájékoztatom Önöket, hogy a nyári szünet időtartama 2021. június 16. - 2021. augusztus 31-ig tart.

 

Az óvoda és bölcsőde intézmények nyári zárva tartásának időpontja:

 

1.      Gézengúz Óvoda:2021. augusztus 16. - 2021. augusztus 31.

2.      Bóbita bölcsőde:2021. augusztus 9. – 2021. augusztus 13.

 

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 13/A. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A szünidei gyermekétkeztetés keretében a gyermek lakóhelye, vagy ha a gyermek életvitelszerűen a bejelentett tartózkodási helyén lakik, a tartózkodási helye szerinti települési önkormányzat a déli meleg főétkezés helyben történő elfogyasztásának megszervezéséről gondoskodik. Ha a helyben történő elfogyasztásra nincs lehetőség, így különösen erre alkalmas helyiség hiánya esetén, a szünidei gyermekétkeztetés az étel elvitelével vagy a gyermek számára történő kiszállításával is biztosítható.”

 

Az adott szünidei gyermekétkeztetés megkezdése előtt azt is vizsgálni szükséges, hogy a szünidei gyermekétkeztetés megkezdésekor a szünidei étkezésre való jogosultság fennáll-e. Amennyiben a gyermek jogosultsága a gyermekétkeztetés megkezdését megelőző

harmincadik napon fennáll, azt a gyermekétkeztetés megkezdésekor is fennállónak kell tekinteni.

Amennyiben a gyermek időközben már nem jogosult a szünidei gyermekétkeztetésre, erről írásban értesíteni kell a szünidei gyermekétkeztetést igénylő szülőt, vagy törvényes képviselőt.

 

A települési önkormányzat jegyzője minden egyes szünidei gyermekétkeztetés megkezdése előtt a helyben szokásos módon, valamint az intézményi gyermekétkeztetést biztosító intézményeken keresztül felhívja a jogosultak figyelmét a szünidei gyermekétkeztetésre, annak időtartamára és helyszínére.

 

A nyilatkozat – az évközi szünet kivételével – a nevelési év, tanév során bármikor benyújtható, illetve módosítható.

A nyilatkozat a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalnál (8719. Böhönye Fő utca 26.) ügyfélfogadási időben nyújtható be.

 

ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐPONTOK

 

HÉTFŐ

8.00-12.00és 13.00-16.00

SZERDA

8.00-12.00és 13.00-17.00

PÉNTEK

8.00-12.00

 

 

 

Tájékoztatom Önöket, hogy a Böhönyei Szociális Alapszolgáltatási Központ család- és gyermekjóléti szolgálatának munkatársai a felkeresik Önöket és segítséget nyújtanak a mellékelt nyilatkozat kitöltésében.

 

Az étkeztetés munkanapokon 11:30-13:00 óra között az ebéd elvitelével történik.

Az ebéd átvételének helye:Gézengúz Óvoda és Bóbita Bölcsőde Konyhája

(Megközelítés: Ady Endre utca felől, a konyha hátsó bejárata)

 

Az étel elviteléhez szükséges ételhordóról, vagy egyéb élelmiszer tárolására alkalmas légmentesen záródó edényről a szülőnek kell gondoskodnia. Az étel csak tiszta, élelmiszer tárolására alkalmas zárható edényben adható ki.

 

Amennyiben a szülő vagy más törvényes képviselő nem igényli meg a szünidei gyermekétkeztetést, az nem befolyásolja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát.

 

Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre való jogosultságról, valamint az igénylés feltételeiről tájékoztatást a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalnál (8719. Böhönye F ő utca 26.) szám alatt, Bencze Judit szociális ügyintézőtől kérhetnek.

 

Böhönye, 2021. május 10.

Tisztelettel:


Bors András
jegyző

 

                       

 

 


Anyák napja alkalmából nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük az anyákat, nagymamákat és dédnagymamákat Pákolitz István: Anyámnak című versével.

 

Pákolitz István: Anyámnak

 

Hogyha virág lennék,

ölelnélek jó illattal;

hogyha madár lennék,

dicsérnélek zengő dallal;

hogyha mennybolt lennék,

aranynappal, ezüstholddal,

beragyognám életedet csillagokkal.

Virág vagyok: ékes,

piros szirmú, gyönge rózsaág;

madár vagyok: fényes

dalt fütyülő csöpp rigócskád;

eged is: szépséges

aranynappal, ezüstholddal,

beragyogom életed csillagokkal.

 

Böhönye Község Önkormányzata és Gézengúz Óvoda és Bóbita Bölcsőde


 

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com