Cikkek

MINDENKI FŐZHET PÁLINKÁT


A pálinka magánfőzésre vonatkozó 2015. évi szabályokat az érintettek már bizonyosan ismerik, de nem árt ezeket újból feleleveníteni, és egy-két fogalmat tisztázni, mivel közeleg a bevallás ésbefizetés határideje, valamint 2016. január 1-től új szabályozás várható.


Kik lehetnek magánfőzők : azok a 18. életévüket betöltött gyümölcstermesztő személyek, akik saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkeznek.


Mennyi párlatot lehet előállítani: 50 liter 86 térfogat%-os – vagy 86 liter 50 térfogat%-os a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú pálinka előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.


Hogy kell a bejelentést megtenni: a magánfőzők a desztillálóberendezés beszerzésétől számított 15 napon kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál.


Lényeges, hogy a magánfőző igazolni tudja berendezésének származását. Ha nem tudja igazolni, mert elvesztette a számlát, vagy nem is volt számla, mert „barkácsfőző” berendezése van az bírságra számíthat.


Érdemes megjegyezni, hogy VÁM Hatóság már aktivizálta magát ez ügyben. Rossz esetben a bírság összege elérheti a 200.000,- Ft-ot és a berendezés elkobzásával is járhat. Fizetés: a bevallott berendezések után a tárgyévet követő január 15-ig kell 1.000,- Ft szeszadót befizetni az önkormányzat erre kijelölt bevételi számlájára, Böhönye esetén a 67000124-
10005075 számú számlára.


Várható változások 2016. január 1-től: bevezetik a párlat-adójegyet. Évente minimum 5db,
maximum 86 db vásárolható belőle. Egy db ára 700,- Ft lesz és és 1 liter előállítására jogosítja a
magánfőzőt.


A bejelentési kötelezettség az elmúlt évhez képest nem változik.