Cikkek


 

 

Szüreti felvonulás Böhönyén

 

 

 A múltban, a falvakban évről-évre Szent Mihály napja körül, mulatsággal, vigassággal köszöntötték az őszt, az őszi munkákat, a szüretet.

A lassan feledésbe merülő hagyományainkat Böhönyén is szeretnénk feleleveníteni, mint ahogy tettük Illés napján a búcsúval, falunappal. A falu apraját-nagyját összefogó és megmozgató rendezvény lehet a szeptember 26-án megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás és bál. A szüreti felvonulás célja a hagyományok ápolása, és hogy a résztvevők és a szemlélők számára maradandó élményt nyújtson.

A felvonulás Böhönye Község Önkormányzata, a Böhönyei Gézengúz Óvoda, a Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és községünk civil szervezeteinek közreműködésével valósul meg.

A falu utcáin ebéd után a szüreti felvonulás játsza a főszerepet, a látványos menetet a település több pontján megszemlélhetik a kíváncsiskodók. A hagyományokhoz hűen az első fogaton ül a kisbíró, aki a település kijelölt pontjaira érkezéskor hangos dobszóval jelzi a látványosság kezdetét. Másik fogaton foglalnak helyet az esti bál zenészei is, akik tradicionális népi zenével szórakoztatják az utcán megjelenteket. Őket követik a magyaros népviseletbe öltözött böhönyei fiúk-lányok. A menet megállóhelyein az iskola néptáncosai ropják a táncot, akik a falu lakóit is csábítják a közös éneklésre, táncra. Eközben senki sem maradhat szomjas, mivel a böhönyei Borbarátok folyamatosan kínálják az ó és az újbort.

A nap végére a menet megérkezik utolsó állomáshelyére, ahol kezdetét veszi a szüreti bál, a hajnalig tartó zenés, táncos mulatság, hagyományos népi játékokkal fűszerezve.

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com