Cikkek


Sajtóközlemény

 

MONTÁZS projekt - A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése

2021. december 10.

Folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás a MONTÁZS projekt zárása után

Javuljon a fogyatékos emberek életminősége, önálló életvezetési képessége, valamint a társadalmi befogadásuk – ez volt a fő célja a 2017-ben indult MONTÁZS projektnek. Ennek megvalósítására többek között létrehozták és működtetik az országos fogyatékosságügyi tanácsadói hálózatot, AAK (augmentatív és alternatív és kommunikáció)-módszertani központokat nyitottak, elérhetővé tették minden régióban a felnőtt logopédiai ellátást, valamint az autista emberek ellátását segítő szolgáltató hálózatot működtettek. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést segítő fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat a projekt után is elérhető lesz.

A MONTÁZS projekt keretében 2018. április 1-től országszerte 22 Információs és Koordinációs Pont alakult (IKOP) és működik ez év végéig. Az IKOP-okban dolgozó – speciális ismeretekkel, tudással rendelkező – fogyatékosságügyi tanácsadók a helyi igényekre alapozott szolgáltatást biztosítanak a fogyatékos személyek és családtagjaik, valamint az intézményi ellátásban részesülő fogyatékos személyek számára.

Az elmúlt évek tapasztalatai és eredményei igazolják, hogy a fogyatékosságügyi tanácsadás beváltotta a hozzá fűzött szakmai elképzeléseket, szükség van a helyi igényekre reagáló szolgáltatásra. A fogyatékos emberek és családtagjaik életét nagyban megkönnyíti, ha a számukra fontos, speciális információkat egy helyen érhetik el. Az IKOP-okban elérhető szolgáltatások igen népszerűek voltak az érintettek és szakemberek körében is. A fogyatékosságügyi tanácsadás nem ér véget a MONTÁZS projekt zárásával. 2022. január 1-től a szolgáltatás átkerül az emberi erőforrások minisztere által kijelölt család- és gyermekjóléti központokhoz, ahol más keretek között, de hasonló szakmai tartalommal várják a kliensek, szakemberek megkeresését.

A dél-dunántúli régióban az alábbi intézményekben folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás:Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft.    
székhely: 1142 Budapest, Ungvár utca 64-66.
telephely: 1071 Budapest, Peterdy utca 15. II. emelet
projektiroda: 1138 Budapest, Váci út 191.
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; http: www.szinkft.hu
Nyilvántartásba vételi szám: E-000892/2014; E/2020/000250

 

                                                                                                                     

 

 

 


Tájékoztatom, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Statek Kft. közreműködésével az Önök településén rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2021” elnevezéssel. Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2219.


 

Kérem szíves támogatását a lakosság megfelelő tájékoztatásában, az összeírás sikeres lebonyolítása érdekében.


 

Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, továbbá a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak. A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

Valamennyi adatszolgáltatónk számára biztosítjuk az online önkitöltési lehetőséget 2021. november 15. és november 25. között, amely időszak alatt az adatszolgáltatók a számukra legalkalmasabb időben teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről e-mailben vagy postai úton küldünk névre szóló tájékoztatást az érintetteknek. Az önkitöltéssel nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2021. november 26. és december 15. között.

Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló, fényképes igazolvánnyal ellátott összeírók végzik, amit az adatfelvétel megkezdése előtt az összeíró köteles felmutatni. Az állami tulajdonú Statek Kft. felett a tulajdonosi jogokat a KSH elnöke gyakorolja.

A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableten történik. Az összeírók kizárólag konkrét, címlista szerinti címeket keresnek fel.

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, adatszolgáltatóink és az összeírók egészségének védelmét egyaránt szem előtt tartva, szorgalmazzuk az internetes kitöltést, illetve az összeírókat felkészítettük az ilyenkor követendő magatartásra, és lehetővé tettük a telefonos kikérdezést is.

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használjuk fel, azokat más szervek, személyek részére nem adjuk ki, az eredményeket összesítve közöljük a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

A felvétel részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

A felvétellel kapcsolatos kérdés esetén kérem, hívja ingyenes hívható 80/200–766 számunkat, amelyen (a 2-es gomb, majd a 2219-s OSAP-szám megadását követően) készséggel adunk további tájékoztatást.

 

Együttműködését, támogatását köszönöm!

 

 

 

 

 

Minden eddiginél több programmal jön a negyedik emlékvonatozás!

 

 

2018 óta nincs október emlékvonatozás nélkül és ez idén sem lesz másképp! 2021. október 16-án (szombaton) negyedik alkalommal fog útnak indulni két motorkocsiból és két mellékkocsiból álló „Piroska” különvonatunk, ezúttal Kaposvárról. A Kaposvár-Fonyód vasútvonal idén nyáron ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját, így idei utunkkal ezt is szeretnénk megünnepelni. Ennek jeléül az esemény napján reggel 8 órától vonatunk 8:50-es indulásáig a Volánbusz Zrt. jóvoltából a vasútállomás mellett szabadon megtekinthető lesz egy 1968-as gyártmányú zöld színű Ikarus 55-21 típusú „Faros” és egy 1978-as gyártmányú „volán-sárga” Ikarus 266.25 típusú nosztalgia autóbusz. A tervek szerint Osztopánban, Lengyeltótiban és Fonyódon is lesznek programok, de ezek még szervezés alatt állnak.

 

A vonat 12:53-kor érkezik Böhönyére, ahol a Böhönyei Dalkör vasutas nótái fogadják majd az utazóközönséget. A polgármesteri köszöntő után lehetőség lesz megtekinteni a vasútállomás előtti téren kiállításra kerülő veterán autókat, tűzoltó-, mentő-, és rendőrautókat, illetve John Deere traktorokat. A Nyugdíjas Klub zsíros kenyérrel kedveskedik majd az utasoknak, de a korábbi évekhez hasonlóan helyi bor és pálinka kóstolás is lesz.

 

Vonatunk 13:15-kor indul Balatonszentgyörgyre. Mesztegnyőn az alpolgármesteri köszöntő után a HONI Néptánc Együttes és a HONI Hagyományőrzők néptánc bemutatóval készülnek majd nekünk, melyhez a végén minden érdeklődő kedve szerint csatlakozhat. 45 perces tartózkodásunk alatt lehetőség lesz traktor pótkocsin utazásra is, illetve iparvágány látogatásra vonattal. A mesztegnyőiek húskrémes szendviccsel és borral kedveskednek majd nekünk.

 

Marcaliban 50 perces tartózkodásunk alatt vonatunkkal kilátogatunk az IKR Műtrágyaüzem iparvágányára, illetve a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület jóvoltából az állomás I. vágányán felügyelet alatt szabadon kipróbálható lesz egy vasúti kézihajtány.

 

Rövid kéthelyi, balatonújlaki, balatonkeresztúri és balatonberényi tartózkodásunk után 16:25-kor érkezünk meg Balatonszentgyörgyre, ahol a polgármesteri köszöntő után zenés-táncos műsorral kedveskednek nekünk a helyiek, illetve friss pogácsával, süteménnyel, üdítőitalokkal és borral látnak vendégül bennünket. Balatonszentgyörgyről 16:40-kor indulunk és 18:08-kor érünk vissza Böhönyére. Vonatunk ezután 7 perc tartózkodás után indul vissza Kaposvárra, ahova menetrend szerint 21:14-kor fog megérkezni.

Az elmúlt három év során a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vasútbarátokkal nagyon jó kapcsolat alakult ki, amely idén abban mutatkozik meg, hogy minden eddiginél több helyszínen, minden eddiginél bővebb és színesebb programkínálat áll az érdeklődők elé. „ #emlékvonatozás. Hagyomány. Kultúra. Természet.” mottónk jegyében szeretnénk felidézni a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal 128 éves működésének legszebb és legemlékezetesebb pillanatait, miközben a vasútvonal által érintett települések elénk tárják településük kulturális értékeit, utazás közben pedig Somogy megye páratlan természeti kincseit csodálhatjuk a vonat ablakából.

Bővebb információ az esemény plakátján és hivatalos Facebook-oldalán olvasható. Jegyrendelésre személyesen, Facebookon, telefonon (+36 20 285 2383) vagy e-mailben ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) van lehetőség nálam.

Jelentkezési határidő: 2021. október 15.

Szeretettel várok minden érdeklődőt az emlékvonatozásra!

György-Dávid Valentin
Felelős szervező

 

 


Tisztelt Honfitársam!

A magyar emberek az elmúlt másfél évben sikerrel vették fel a harcot a koronavírus-járvánnyal. Együtt sikerült letörnünk a járvány harmadik hullámát, és az oltásoknak köszönhetően megmentettük sok ezer honfitársunk életét. A világ számos országában azonban még mindig küzdenek a vírussal, az új mutációk pedig már az ajtónkon dörömbölnek.

A magyar kormány ezért felkészítette Magyarországot a negyedik hullámra. A sikeres vakcinabeszerzéseknek köszönhetően Magyarországon mindenkit be tudunk oltani, aki kéri az oltást. Azokat az időseket, akik eddig nem oltatták be magukat, külön felkeresik a háziorvosok, a diákoknak pedig az iskolákban is elérhetővé tesszük az oltást. Ezzel párhuzamosan lehetővé tettük a harmadik oltás felvételét minden honfitársunk számára.

Erőfeszítéseinknek köszönhetően Magyarországon az Európai Unión belül elsőként oltottunk be a népesség felénél több embert két oltással, így nekünk állnak rendelkezésre a legmegbízhatóbb adataink arról, mennyire véd az oltás az újrafertőződéstől. A magyar tapasztalatok szerint a két oltáson átesett emberek körében ötszázból mindössze egy ember kapja el a vírust.

Kérem, amennyiben a családjában vagy az ismerősei között van olyan, aki még nem vette fel az oltást, győzze meg, hogy regisztráljon, és éljen az oltás lehetőségével! Csak az oltás ment életet, és csak az oltás védheti meg Magyarországot és a magyar embereket egy újabb, negyedik járványhullámtól.

Együtt sikerülni fog!

 

Tisztelettel:


Orbán Viktor


 


 

Subcategories

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com