Cikkek


 

NEM TUDHATOM, HOGY MÁSNAK E TÁJÉK MIT JELENT…” – Fotókiállítás Böhönye múltjából

 

 

A régi fotókat már egy évvel ezelőtt elkezdtük gyűjteni, ahogy ebben az újságban is megjelent a felhívás, hogy várjuk a családok emlékeit. A fotókat lemásoltuk, felnagyítottuk, az eredetit minden esetben visszaszolgáltattuk a tulajdonosoknak.

A fotókon szereplő épületek mai állapotáról Szente Barbara készített tusrajzokat, mely még látványosabbá teszi a tárlatot. Az így összegyűlt anyagból állítottuk össze a kiállítást, mely a Községi Könyvtár és Művelődési Ház aulájábankapott helyet. Jó látni az örömöt, amikor az érdeklődők felismerik a képeken régi ismerőseiket, szomszédaikat vagy akár családtagjaikat.

 

 

 


 

BÖHÖNYÉRŐL ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA

 

 

Megszületett a Böhönyéről elszármazottak találkozójának gondolata, ami egyben azt is jelentette, hogy neveket és címeket kellett felkutatni. Kb. 170 név került a birtokunkba, amihez komoly kutatómunkára volt szükség, hogy a nevekhez címeket, a lánykori nevekhez asszonyneveket rendeljünk. Áprilistól folyamatosan mentek a meghívók a címzettekhez és nagy izgalommal vártuk a visszajelzéseket. Először csak egy-egy válasz érkezett, aztán a program közeledtével minden nap többen és többen jelezték részvételi szándékukat. Végül kb. 113 vendégünk érkezett meg a nagy forróság ellenére. Ugyanilyen meleg szeretettel vártuk őket, amit ők többszörösen viszonoztak felénk. Szeretnénk megosztani Önökkel Böröndiné Németh Gabriella levelét, amit a Somogyi Hírlapba is eljuttatott, hogy ő és testvére, Németh László hogy élte meg ezt a hazalátogatást:

 

Bővebben: BÖHÖNYÉRŐL ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA

 


 

Kirándultak a böhönyei köztisztviselők

 

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. Ezt a napot a hivatal dolgozói közös kirándulással ünneplik évek óta. A meghívást szinte minden jelenlegi dolgozó elfogadta, a már nyugdíjban lévő volt munkatársakkal együtt.

 

Bővebben: Kirándultak a köztisztviselők


 

Nyári kulturális programok

 

Az elmúlt időszakban gondolataink három nagy rendezvény köré csoportosultak: Böhönyéről elszármazottak találkozója, Illés-napi búcsú és Falunap, illetve Államalapításunk ünnepe.
Eközben sem feledkeztünk meg olvasóinkról és látogatóinkról.

Június 3-án az oviskonak Mesedélelőttöt tartottunk, ahol Geronimo Stilton meséket vetítettünk. A 40 óvodás láthatóan jól érezte magát, benne éltek a mesében a szereplőkkel együtt.


 

Június 25-én a felnőtt lakosság élvezhette a Leslie Night Band koncertjét. Az ismerős country és nosztalgia dallamok kellemes kikapcsolódást biztosítottak a résztvevőknek.


Sebestyén Bence fitoterapeuta június 24-én és július 29-én hasznos egészségügyi tanácsokkal látta el a fogadóórára érkezőket. A következő alkalom,

amikor Bencével találkozni tudnak: szeptember 2. Ezen alkalommal előadással várja az érdeklődőket 16.30-tól.

 


 

Hadisírgondozás

 

 

1993-ban avatták fel a közel egyhektáros területen a Német – Magyar Katonatemetőt, amely egyedüli a megyében. Somogy egész területéről ide szállították a második világháborúban elhunyt német katonák földi maradványait. Első lépésként a nyolcvanas évek végén a helyi köztemetőben eltemetett 1. hegyivadász hadosztály háromszáz német katonája került ide, majd a rendszerváltás után Somogy más területein exhumált halottakat is itt helyezték végső nyugalomra. Jelenleg 2700 német és 53 magyar katona fekszik a sírokban.

 

Az 1993-as államközi megállapodás értelmében a Német Hadisírgondozó Szövetség szervezésében évről-évre katonák érkeznek Böhönyére, akik szabadságuk terhére gondozzák a sírkertet. Idén, közel két héten át, június 9-18. között szépítették a temetőt bajor és magyar egyenruhások. Kiss Balázs főhadnagy vezetésével felújították a temető épületeit, újrafestették az összes sírjelen a neveket, valamint fát vágtak, sövényt nyírtak a temetőben és annak közvetlen környezetében. A katonák a munka mellett a helyi lakosokkal történő kapcsolattartásra is szakítottak időt, rendhagyó történelemórát tartottak az iskolában és a temetőben is fogadtak diákcsoportot, akik szintén besegítettek a sírokon található nevek átfestésébe. A német küldöttség látogatásának programja június 18-án, megemlékezéssel egybekötött koszorúzással zárult, melyen részt vett dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is

 

 

 

 

Alkategóriák

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com